Koliko će trajati vaše digitalne fotografije?

        Sećate se kako smo nekada prelistavali albume naših roditelja. Bilo je tu crno belih fotografija sa njihovog venčanja, fotografije naših baba i deda, pa čak po neka naših pradedova. Onda ide serija crno belih fotografija kada smo bili deca, pa polako dolaze na red fotografije u boji sa raznih letovanja. I tako skoro ceo jedan život ili više života u jednom albumu. Te fotografije su stare po 50 – 60 godina, poneka čak 100 godina i održale su se i do dan danas.

        Danas skoro sve fotografije čuvamo na digitalnim medijima. Šta mislite koliko će na njima trajati te fotografije?
50, 100 godina ili možda manje? Da li će naša deca uspeti da gledaju fotografije nas kad smo bili mladi? Ili još bolje pitanje, da li će naša deca moći da vide 
sebe na fotografijama kada su bili deca? Pa ne bih da vas plašim, ali ako se ozbiljno ne potrudite da ih sačuvate onda neće videti ni nas kada smo bili mladi, a ni sebe kad su bili deca.

        Digitalni mediji imaju veoma kratak rok čuvanja podataka. U proseku oko 10 godina. Ehej samo 10 godina! A fotografije naših baba i deda stoje još u albumu i tu su 100 godina. Takođe postoji mogućnost da ćete izgubiti sve podatke u slučaju kvara hard diska.

        Kako da sačuvamo naše fotografije za našu decu i unuke? Na kom mediju i na koji način da sačuvate vaše dragocene podatke? Ajmo redom da sagledamo mogućnosti.

Hard disk - Stalnim upisivanjem na fizički istu lokaciju ona se uništava, tako da posle nekog vremena ta lokacija postane neupotrebljiva. Pošto je upisivanje na hard disku magnetno on može čak i dužim stajanjem da izgubi podatke.

CD, DVDStari diskovi koje smo sami narezivali, zavisno od kvaliteta diska mogu da traju od 5 do 20 godina. Sam materijal se degradira i vremenom nestaje, a sa njim i vaše fotografije. Preporučuje se snimanje najsporijom brzinom na najkvalitetnije DVD diskove.

Externi hard disk je isto što i interni hard disk samo se ređe koristi. Manje se pišu i brišu podaci, manje vrti elektromotor pa time i podaci mogu duže da traju. Recimo oko 20 godina ako se čuvaju na specijalnom mestu izolovanom od elektromagnetnog zračenja.

SSD disk - SSD ima znatno manji rok trajanja od hard diskova, samo oko 10 godina. A u slučaju kvara elektronike, veoma je teško spasiti podatke, često i potpuno nemoguće.

USB - On je po strukturi sličan SSD disku. Ako se ne koristi mnogo, može da traje do 10 godina.

U "oblaku" – Kažu mnogi „Tu ti je najsigurnije“. Da li je tako? Ti vaši podaci se takođe nalaze na nekim diskovima u data centrima. Ali data centri nisu imuni na požare, poplave, zemljotrese... A u oblaku su vam podaci izloženi hakerima, virusima... Morate da plaćate za njih. Kompanije koje su vlasnici mogu takođe da propadnu... Ove kompanije čak u ugovoru naglašavaju da nisu odgovorne za gubitak podataka.

Blu-ray disk – Snimanje na novim najkvalitetnijim Blu-ray diskovima, sporo snimljeni mogu da traju oko 50 godina.

Kao što vidite i dalje smo daleko od ovih 100 godina čuvanja fotografija.

        Jedan od dobrih načina da arhivirate (sačuvate) vaše fotografije, projekte i dokumenta, je da ih uvek držite na novom aktuelnom mediju. Ovako bi to išlo: Imali ste fotografije na CD-u. Kada se pojavio DVD presnimite ih sve na DVD. Posle ste kupili novi hard disk od 2TB. Pa presnimite na taj disk. Kupite Blu-ray snimač pa presnimite na Blu-ray diskove. Kada se pojavi novi medij uvek sve stare fotografije i dokumenta presnimite na taj novi medij. Arhiva bi morala da vam stoji off-line i još bolje duplirana na dva fizički odvojena mesta.

Čuvanje vekovima - Kameni DVD, Blu-ray

        Postoji još sigurniji način za arhiviranje podataka (projekata, dokumenata, fotografija). A to je snimanje na „Kamene“ DVD ili Blu-ray diskove. Istraživanja nam govore da podaci na kamenim diskovima mogu da se sačuvaju čak 1000 godina. Testovi u skladu sa industrijskim standardom ISO/IEC 10995 koje je obavila Millenniata pokazali su da je
očekivani vek trajanja M-Disc DVD-a 1332 godine, a da samo 5% diskova pokazuju znakove gubitka podataka nakon 667 godina. Kameni M-Diskovi su napravljeni od materijala koji je otporan na koroziju, toplotu, svetlost, vlagu, kiseline, baze i rastvarače, elektromagnetna zračenja... Za narezivanje M-diskova vam treba rezač koji može da narezuje M-Diskove koji ima snažniji laser (ima oznaku M-Disk). Pitate se da li će za 100 godina postojati uređaj koji čita te diskove? Verovatno hoće, neki novi još bolji Blu-ray čitač koji će čitati i sve stare diskove. Ili još bolje uz diskove sačuvajte i sam M-Disk uređaj za narezivanje i čitanje.

Sačuvajte vaše fotografije - vaša deca, vaši unuci i buduće generacije će vam biti veoma zahvalni.

Tasić Slađan - Tasa

Коментари

Популарни постови са овог блога

Shimano i NuVinci

Električni bicikli - Vrste motora i mogućnosti • Kako izabrati pravi • Cene

Active Noise Canceling slušalice