Active Noise Canceling slušalice

    Buka oko nas je sve veća i češća. Teško je sve to podneti naročito ako dugo traje. Buka je ustvari neželjen ili štetan zvuk koji prouzrokuje stres i ima negativne posledice po zdravlje. Sada u gradovima imamo konstantno brujanje saobraćaja, buku sa gradilišta, sirene, avione, glasne razgovore... sve su to jako iritirajući ali i opasni zvukovi. Buka može prouzrokovati oštećenje sluha, stres, kardiovaskularne probleme, poteškoće sa pamćenjem i depresiju. Dozvoljeni nivo buke u gradovima je do 80dB. U rezidencialnim kvartovima bi trebalo da bude najviše do 55dB, a noću ne bi smela da prelazi 45dB. Ali zamislite u nekim većim metropolama u centru grada buka ide i do 100dB. Takođe vrlo je bitno i koliko dugo ste izloženi jakoj buci.
    I tako dođosmo do slušalica koje poništavaju buku i omogućavaju nam da neometano slušamo muziku. ANC je skraćenica od Active Noice Canceling iliti aktivno poništavanje spoljne buke. Osim ANC postoji i pasivno poništavanje buke, a to su sunđeri oko slušalica i samo kućište slušalica. To je ustvari koliko sam oblik i materijal od koga su napravljene slušalice poništava buku čak i kada ne rade. Za razliku od pasivnog, aktivno znači da nešto moraju da rade, a za to što rade je potreban elektronski čip i mikrofoni. Najjednostavnije objašnjeno ANC radi ovako:

    Slušalice imaju mikrofone koji su sa spoljne strane i mikrofone koji su sa unutrašnje strane, tamo gde je zvučnik. Spoljašnji mikrofoni registruju sve spoljašnje frekvencije (buku), a unutrašnji mikrofoni služe za upoređivanje koliko spoljašnje frekvencije se čuje unutra. I onda elektronika uradi minus frekvenciju spoljnih talasa - kreira se suprotna frekvencija. S obzirom da se spoljašnji zvuk stalno menja ovaj sistem stalno radi i prilagođava se okruženju. 

    Ono što je činjenica, svaki ANC pomalo ošteti zvuk muzike koju slušate, jer u muzici ima frekvencija sličnih onima koje ANC poništava od spolja. To je neznatno i samo pravi znalci mogu da primete razliku, a najčistiji zvuk muzike ćete čuti kada je isključen ANC. Međutim ako ste napolju u gužvi gde je buka, inače bi vam ta buka ulazila u slušalice pa bi oštetila vaš doživljaj muzike, tako da je sa aktiviranim ANC zvuk mnogo bolji. Drugim rečima ako se studijski bavite muzikom i morate da čujete svaki detalj onda morate da odete u „gluvu sobu“ i da isključite ANC. Ako izađete napolje u gradski prevoz i na ulicu onda vam ANC postaje neophodan. Još jedna stvar ANC (sada i samo NC) vam dodatno troši bateriju tako da kada je uključen baterija će vam trajati kraće.
    Najbitnija stvar kod slušalica je i dalje kvalitet zvuka koji reprodukuju. Pa je tu bitna jačina basova, srednjih i visokih tonova, frekventni odziv, harmonijska distorzija... Ali bitno je i koliko su teške, koliko su prozračni sunđeri i koliko vam greju uši kada ih dugo nosite. Najbolji sajt koji detaljno analizira i poredi slušalice je Kanadski sajt RTings.com.

    Najkvalitetniji ANC obezbeđuju proizvođači slušalica: Bose, Sony, Audio Tehnica, Sennheiser, JBL, AKG... A neki od najboljih ali i najskupljih modela slušalica su: Bose Noise Cancelling 700, Sony WH-1000XM4, Bose QuietComfort 35 II, Audio-Technica ATH-ANC700BT, Sennheiser PXC 550-II, JBL E65BT NC...

    Uživajte u slušanju muzike i ne dozvolite da vas u tome ometaju 😊

Tasić Slađan - Tasa

Коментари

  1. Odlican text, sobzirom da bez slusalica ne mogu da radim, ne mogu da trcim i slusalice daju jedan dobar osecaj privatnost u ma kojoj situaciji. Ovaj text ce mi pomoci u sledecoj kupovini, jer za sada imam Sennheiser HD 206 koje su bez ANC opcije.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Shimano i NuVinci

Električni bicikli - Vrste motora i mogućnosti • Kako izabrati pravi • Cene