Rezolucija (TV, fotoaparat, mobilni...)

Piksel (picture element) je osnovna tačka na ekranu koja je sastavljena od podpiksela (crvena, zelena i plava – RGB). Rezolucija govori koliko gusto su pikseli, poređani na ekranu ili senzoru, i predstavlja broj piksela koji se prikazuju horizontalno i vertikalno na ekranu. Što je veći broj piksela veća je i rezolucija pa je i bolja slika. Rezolucija ekrana kod televizora može biti 2K, 4K, 8K... pri čemu K predstavlja 1000 pixela širine ekrana.
    • 2K (Full HD) rezolucija ima 1920px po širini i 1080px po visini, približno 2000px pa je zato 2K
    • 4K (Ultra HD) je rezolucija 3840px × 2160px, širina približno 4000px odnosno 4K
    • 8K (Ultra HD) ima 7680px × 4320px, je istom logikom dobila naziv 8K

Kod digitalnih fotoaparata standard nije horizontalna rezolucija kao kod televizora, već se množe pikseli širine i visine čime dobijate ukupan broj piksela. Pa tako fotoaparat kod koga je slika 4000px x 3000px = 12.000.000px ima rezoluciju od 12MP, 18MP ima rezoluciju 5184px x 3456px, 24MP ima rezoluciju 6000px x 4000px. To je rezolucija senzora na koji pada svetlost (slika) kroz objektiv. I ovde naravno znači što više Mega Piksela bolja rezolucija pa time i slika.

Ako bi smo i televizore prikazali prema ukupnom broju piksela kao kod digitalnih fotoaparata (što bi po meni bilo logično i jedino ispravno) to bi izgledalo ovako:

        2K je 1920px x 1080px = 2.073.600px što je rezolucija od 2MP
        4K je 3840px × 2160px = 8.294.400px odnosno 8,3MP
        8K je 7680px × 4320px = 33.177.600px odnosno 33.2MP
 


U mobilnim telefonima takođe možete imati kamere visokih rezolucija. Sada ima mobilnih koji imaju po 3, 4 kamere. U marketinške svrhe se manipuliše pa obično sabiraju rezolucije svih kamera što je pogrešno. One uglavnom ne rade zajedno. Pa tako ako imate 3 kamere svaka radi nešto posebno: jedna radi kao kada zumiramo (detalj), jedna je kako vidite okom (1:1), a jedna je wide (širokougaona) kao kada se odaljimo. Još jednu stvar se primenjuje u marketinške svrhe. Recimo kažu mobilni ima kameru 48MP. Najčešće je to senzor od 24MP ali su softverski piksel podelili na pola pa su kao duplirali broj piksela. Na takvim kamerama ustvari nikada nećete dobiti pravih 48MP kao na profesionalnom digitalnom fotoaparatu. Osim toga da znate razliku, pored senzora glavna stvar kod kamere odnosno fotoaparata je i dalje objektiv. Pošto je objektiv kod fotoaparata drasatično veći, ulazi više svetla nego na maloj rupici na mobilnom telefonu, njegova slika će uvek biti kvalitetnija. Da napomenemo da kod fotoaparata imate raznih objektiva: zoom, fiksni, teleobjektiv, makro, osetljiviji, skuplji (2000€)... i svi oni se menjaju i koriste za različite svrhe.
A što se tiče rezolucije ekrana mobilnih telefona, dobra stvar je što svi imaju dovoljno veliku rezoluciju ekrana (s obzirom na to koliko je mali ekran) tako da ne morate o tome da brinete.

Šta se dešava kada sliku koju emituju kablovski operateri gledamo na našim televizorima?
S obzirom da je sada najveći broj kanala za HD i Full HD ekrane, kod nas je za sada najbolje imati 2K (Full HD TV). Ali ako je ekran veći od 43“ (109cm) dijagonale neophodan vam je 4K da bi se slika lepo videla. Jer ako bi veliki televizor, recimo od 55“ imao Full HD rezoluciju vi bi ste iz svoje fotelje videli piksele, pa čak i razmake između piksela. Obrnuto 
ništa vam neće značiti da 4K program (film) gledate na televizoru od 32“ koji je Full HD . Ako pak gledate na 4K ekranu 2K film, onda slika mora da se uveća. Skaliranje je tehnologija koja povećava rezoluciju, konvertuje je i optimizuje tako da može da se prikaže na 4K televizoru. Skaliranjem se rasteže i nadograđuje slika softverski. To znači da će se Full HD bolje videti na Full HD ekranu nego na 4K ekranu, nema interpolacije (uvećanja) pa je slika izvorna kakva jeste. 4K program će se najbolje videti na 4K ekranu, 8K program na 8K ekranu, dok će Full HD na 8K ekranu izgledati najgore. Zato što je sliku potrebno uvećati mnogo i softverski nadograditi. Kod nas se za sada emituje samo jedan 4K program (Sport Klub 1), mada na YouTube-u ima sve više neverovatno dobrih 4K videa pa možete uživati do mile volje. Ima sve više i filmova u 4K rezoluciji, koje možete skinete sa neta. A očekujemo i da će uskoro biti sve više 4K kanala preko kablovske televizije.


I tako smo došli do tri najbitnije stavke za gledanje televizora a to su: veličina ekrana, rezolucija i udaljenost od ekrana. Bitno je to kolika vam je soba i koliko ste udaljeni od ekrana. Minimalna udaljenost za gledanje 1,5 puta veća od dijagonale ekrana televizora, dok je maksimalna „preporučena“ udaljenost 2,5 puta veća od dijagonale ekrana TV-a. Recimo za ekran od 32“ je maksimalna udaljenost 2m, za ekran od 42“ je 2,7m, za ekran od 55“ je 3,5m. Tako bar kažu proizvođači. A šta je bilo ranije sa starim televizorima sa katodnom cevi koji su bili duplo manji? Tada nam niko nije rekao da moramo da sednemo na metar od njega i da je to „idealno“.

U svakom slučaju ako vam je TV mali, priđite bliže i imaćete veći TV 😊
Ali najbolje je kupiti veći TV koji je 4K, i već sada možete da gledajte fenomenalne 4K video snimke, a i spremni ste za 4K kanale koji dolaze.

Sve jedno da li birate TV, monitor, fotoaparat ili mobilni telefon obratite pažnju na REZOLUCIJU.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Shimano i NuVinci

Električni bicikli - Vrste motora i mogućnosti • Kako izabrati pravi • Cene

Active Noise Canceling slušalice